Identificeren zonder identiteit

3 januari 2021 0 Door Rozaynis Godfried

Verschillende culturen. Verschillende normen en waarden. Er zijn zoveel veel landen met verschillende stammen. Toch, wonen wij allemaal op één wereld, dezelfde aarde. Toch, horen wij allemaal tot een soort: “Mensen”. Ondanks dat zijn wij allemaal uniek. We zijn apart en bijzonder. We dragen allemaal dezelfde kenmerken maar toch hebben wij allemaal iets aparts die ons kenmerkend maakt. Tegenwoordig moeten wij ons allemaal op straat kunnen identificeren. Dat doen wij door middel van een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Maar…. Wie ben jij eigenlijk? Los van je naam, adres enz. Wie ben jij werkelijk? Wat maakt jou nou jou? Hoe kom je daar nou achter?
Het antwoord is:

Opzoek gaan naar jezelf.

Velen mensen worstelen met het vinden van hun identiteit. Ze weten zichzelf heel goed voor te stellen of te zeggen wat ze doen maar weten vaak niet hun eigen waarde. Los van alles wat zij doen. Daarmee bedoel ik los van hun beroep, los van hun roeping, los van wat men zegt enz. Zij hechten hun eigenwaarde aan bepaalde dingen. Men baseert het op wat men zegt. De meningen van anderen zien zij als zeer belangrijk. Wat men wel niet vindt van jou of wat je doet. Als al deze dingen weg zouden vallen, zou je dan nog steeds jezelf kunnen identificeren? Ben je dan nog steeds ‘iemand’? Vragen die wij onszelf niet durven te stellen. Vragen waar wij voor weglopen. Voor hoelang nog?

Het is gevaarlijk om te lopen zonder identiteit. De Bijbel verteld ons (Jakobus 1:6) dat mensen zonder identiteit, of beter gezegd zonder zekerheid, als een golf in de zee is die door de wind heen en weer wordt bewogen.
Men bepaalt voor jou. Je laat toe dat men je heen en weer sleurt. Meningen tellen zwaar, gezien worden door mensen is van belang maar waarom leven onder dwang? We ketenen onszelf vast door dit soort dingen en binden onszelf aan woorden. Zowel positief als negatief.
Vaak vragen wij onszelf af wanneer het zal stoppen. Het grappige is dat het in jouw eigen handen ligt. Jij kan het stoppen. Jij bent degene die er een punt achter kan zetten. Ondanks dat het niet makkelijk is. Ondanks dat het tijd neemt om het voor elkaar te krijgen. Probeer het op z’n minst. Vecht voor je rechten. Kies er niet voor om zo te leven. Kies om vrij te zijn. Wees geen gevangenen van woorden en meningen.

Ik kan me nu voorstellen dat jij je nu afvraagt hoe? Dat is een goede vraag. Meestal begint het bij eigenwaarde. Waardeer jezelf. Begin van jezelf te houden. Accepteer jezelf. Ondanks je tekortkomingen. Iedereen heeft die en iedereen moet ermee leren omgaan. Eigenwaarde begint bij het houden van jezelf en weten dat Jezus van je houdt. Hij heeft zijn leven voor je gegeven. Je bent veel waard. Zo bijzonder dat Hij zijn leven en zijn bloed gaf om jou vrij te kopen. Zekerheid en Zelfvertrouwen volgt als een vloeiende lijn in een grafiek omhoog wanneer jij jezelf meer en meer lief gaat hebben. Hoe meer jij van jezelf houdt, hoe zekerder jij van jezelf wordt. Je zelfvertrouwen groeit waardoor jij in jezelf gaat geloven. Geloven in je eigen kunnen en geloven in je kwaliteiten. Je hoort de meningen aan maar het kaatst jou niet weg. Het doet je niet veel meer. Het beïnvloedt jouw zelfbeeld niet. Je bent zeker van jezelf en je hebt vertrouwen in jezelf. Je weet wie je bent. Op het moment dat deze twee punten behaald zijn in je leven, kan jij gaan staan voor wie je bent. Je hebt inmiddels een eigen standpunt. Een visie die jezelf voor jezelf gecreëerd hebt. Je volgt niet meer de visie en doelen van anderen met betrekking tot jou leven maar die van jezelf. Er ontstaat gezonde zelfverdediging. Het is niet meer ja en amen knikken. Nee, je waagt een poging om een ander te overtuigen. Vertellen hoe jij naar iets kijkt. Wat jezelf vindt. Het is een ontwikkeling van jezelf als persoon en een gangpad naar een vrij leven. Op het moment dat dit alles in gang gebracht is en het onderzoeken van wie je bent is afgerond, kun jij je roeping gaan aanvaarden en uitoefenen. Gevaarlijk zijn zij die weten wie ze zijn. Zij laten zich niet misleiden. Zij staan voor Gods woord. Meningen horen zij aan maar zal hen niet doen wankelen. Ze hebben invloed maar worden niet beïnvloedt. Weet wie je bent.

Onderzoeken kost tijd als het gaat om het vinden van je identiteit.
Het stappen in onzekerheid zodat je dichter komt tot zekerheid.
Het maakt los van wat vastzit en neemt weg de gebondenheid.

Een stap je terug is niet erg.
Even afstappen van die berg.
Blootstellen van wat men altijd verbergt.

Opzoek naar jezelf en groei toestaan.
Wanneer je weet wie je bent, kan je alles weerstaan.
Je kan de wereld weer aan.

Je bent het zout van de wereld en apart gezet.
Iemand met invloed, iemand die anderen besmet.
Dat is wat Je bent het zout van de wereld en apart gezet.
Iemand met invloed, iemand die anderen besmet.
Dat is wat Mattheüs 5:13 tegen ons zegt.

Identificeren zonder identiteit is wat tot onzekerheid leidt.
Met de Heilige geest win jij deze strijd.

“Identity, know your worth. You don’t have to believe every word.”

~ Rozaynis Godfried ~